Details
Reis opties
Delen

50+ & Sail: VOC-route

IJsselmeer/VOC-route: bezoek historische stadjes van weleer

Ga terug in de tijd en proef de sfeer uit de Gouden Eeuw in de voormalige VOC-havens van de Zuiderzee. Het IJsselmeer, zoals het tegenwoordig heet, is vooral geliefd bij zeilliefhebbers. Maar de havenstadjes hebben ook een rijke geschiedenis, nog steeds zichtbaar als je door de straatjes slentert. In 2021 maakt de Sybaris twee zeilreizen langs een aantal ervan, speciaal voor 50-plussers

Comfortabel zeilen
Je mág helpen bij het reilen en zeilen van de stoere klipper, maar niets moet. Wil je meehelpen bij het hijsen of strijken van de zeilen? Een poosje aan het roer? Of juist relaxed genieten van alle bedrijvigheid aan boord? Het kan allemaal. Tijdens deze reis verblijf je in een ruime tweepersoonshut. Elke hut heeft naast een wastafel met koud en warm water zelfs een eigen douche en toilet. De meereizende kok tovert de heerlijkste maaltijden voor je op tafel, vanuit de oergezellige kombuis. 

Zorgeloos boeken met Corona-garantie
Kan een geboekte reis niet doorgaan vanwege Corona-maatregelen? Dan kun je gewoon kosteloos annuleren, of je reis verplaatsen naar een andere datum. Want zeilen: dat doe je zonder zorgen.


Hoe werkt het?

 • Klik onder de reisopties op de reisdatum van je voorkeur. 
 • Lees alles over de toproute die jullie gaan afleggen, en wat er allemaal bij de reis is inbegrepen. 
 • Reserveer jouw plaats aan boord.  
Ook interessant
Wil je de mooiste vaargebieden van Nederland ontdekken? Ga dan met de Sybaris mee met 50+ zeilreizen over het IJsselmeer. Of zeil aan boord van de 'groene'  klipper Boekanier over de Wadden. Ook met de gezellige Spes Mea zeil je over de Waddenzee, niet voor niets door UNESCO benoemd tot uniek Werelderfgoed.


Blog: Wie is die 50-plusser?

Reis opties

05-09-2021 / 10-09-2021

Vanaf €595.00

Inschepen
20:00
Ontschepen
16:00
Schip
Sybaris

Mogelijke route
De bestemming bepaal je samen met de andere gasten, in overleg met de schipper. De uiteindelijke route is natuurlijk ook afhankelijk van de wind en het getij. Hieronder lees je hoe de zeilreis er bijvoorbeeld uit zou kunnen zien. 

Zondag:
Vanaf 20.00 uur ben je van harte welkom aan boord van de Sybaris, die in de gezellige haven van Enkhuizen ligt afgemeerd. Je maakt kennis met het schip, schipper Richard, zijn maat en de andere gasten.

Maandag:
Na het ontbijt gooien we de trossen los en zeilen we noordwaarts richting Workum, een tocht van ca. 6 uur. Workum, één van de Friese Elfsteden, telt een groot aantal musea, zoals het Jopie Huismanmuseum. Het hele jaar door zijn er allerlei culturele manifestaties en evenementen. Direct naast de sluis ligt een mooie oude werf, die zeker een bezoek waard is.

Dinsdag:
Afhankelijk van de wind zeil je vandaag naar Medemblik aan de westkant van het IJsselmeer of zuidelijk richting Urk. Medemblik is een eeuwenoud vestingstadje. Hier domineert kasteel Radboud het stadsbeeld. Een prachtig gezicht als we de haven binnenvaren. Urk is een voormalig eiland, met een mooie haven en een pittoresk centrum.

Woensdag:
Vandaag is een hoogtepunt in deze VOC-reis, want we zeilen naar Lelystad voor een bezoek aan de Bataviawerf. Hier komt het verleden écht tot leven. Na een heerlijke lunch bij de sfeervolle brasserie op de werf begint de rondleiding. Je leert van alles over scheepsbouw in de Gouden Eeuw. Neem een kijkje bij de zeilmakerij, de smederij, de beeldsnijderij en de andere ambachtslieden die zo belangrijk waren bij de bouw van deze machtige schepen. Struinend over het dek van de replica van het VOC-schip Batavia vertelt de gids je over de enige, noodlottige reis die dit schip ooit gemaakt heeft.

Donderdag:
De Sybaris zet vanuit Lelystad koers richting Hoorn. Een mooie rustige zeildag die eindigt in de haven van dit mooie vestingstadje.  De rijkdom en invloed van de VOC zie je vooral terug in de vele monumentale gebouwen in het centrum en in verschillende musea vol schatten. Bezoek bijvoorbeeld het Westfries Museum, op loopafstand van de haven. We sluiten de dag af met een diner bij restaurant De Hoofdtoren, in de gelijknamige imposante toren direct aan de haven.

Vrijdag:
Op deze laatste dag aan boord zeilen we terug Enkhuizen. Uiterlijk 16.00 uur ga je weer van boord. Vol nieuwe herinneringen, vol energie.

Reissom 1-persoonshut (hut voor alleengebruik): €  890 p.p.
Reissom 2 personen in 1 hut €  1190 (€ 595 p.p.)

Wat is inbegrepen:

 • Verblijf aan boord in een tweepersoonshut met eigen douche en toilet
 • Volpension
 • Koffie/thee
 • Non-alcoholische dranken
 • Compleet beddengoed
 • Entree Bataviawerf inclusief koffie/thee/koek en lunch
 • Bemanning aan boord
 • Havengeld
 • Toeristenbelasting
 • Brandstofkosten
 • Eindschoonmaak

Wat is niet inbegrepen:
 • Diner in restaurant De Hoofdtoren
 • Overige entreegelden en uitgaven aan wal
 • Annuleringsverzekering
 • Reisverzekering
 • Reserverings- en administratiekosten

Deze zeilreis gaat door bij minimaal 8 personen.
Reserveer