Scheepshistorie

Scheepshistorie

Onze prachtige historische een-, twee- en driemasters delen een bijzondere geschiedenis. De traditionele schepen werden gebouwd rond 1900 en ondergingen in de eeuw die volgde vaak meerdere transformaties. Eerst hadden zij de functie van  transportmiddel. Het waren noeste vrachtvaarders beladen met zand, stenen, turf en soms zelfs mest, die voeren van Hanzestad naar Hanzestad. Later transformeerden zij tot comfortabele charterschepen, van alle gemakken voorzien, te huur voor geweldige zeiltochten onder leiding van ervaren bemanning. Gelukkig werd tijdens de renovaties vaak rekening gehouden met de rijke geschiedenis. Op veel schepen zijn nostalgische details met zorg gespaard en bewaard gebleven.  

BEKIJK DE SCHEPEN

Varend erfgoed

Veel schepen hebben historische, wetenschappelijke, industrieel-archeologische of sociaal-culturele waarde. Dit maakt ze varend erfgoed, dat goed bewaard en verzorgd moet worden. Sinds 2015 is dit vastgelegd in de Erfgoedwet. Er is een Register Varend Erfgoed Nederland, waarin de varende monumenten te vinden zijn. De moeite waard om eens te bekijken! 

Wil je meer weten over de geschiedenis van onze platbodems? 

  • Varen met Platbodems – Jan Kooijman
  • En wend het roer gezwind… - Peter Dorleijn
  • Het fregatschip Johanna Maria – Arthur van Schendel

Platbodems

Onze vloot bestaat voornamelijk uit zogenaamde ‘platbodems’. Platbodems zijn te herkennen aan hun (bijna) platte onderwaterschip en aan de zwaarden in plaats van een kiel. Dit geeft de schepen weinig diepgang en maakt ze heel geschikt voor het waddengebied en ondiepere wateren. Platbodems kunnen zonder problemen droogvallen op een zandbank. Wadlopen is dan ook een geliefde activiteit tijdens onze zeilreizen. 

Deze prachtige schepen zijn te huur, exclusief voor jou en je groep, inclusief gastvrije bemanning. Wie neem je mee?